Agility, pasji trikci in pasji frizbi

Agility:
Agility je pasja športna disciplina, pri kateri skozi igro in z drugimi oblikami nagrajevanja, psa učimo pravilnega premagovanja posameznih ovir, ki jih kasneje sestavimo v bolj ali manj zahtevne kombinacije. Za uspešno sodelovanje je pomembna dobra navezava in komunikacija med vodnikom in psom.
Z učenjem agilitya lahko pričnete že pri starosti nekaj mesecev, vendar mora biti učenje in zahtevnost vaj prilagojena starosti psa, predvsem višina ovir, ki jih sme premagovati.

 

Pasji trikci:
Pasji trikci so način, pri katerem lahko psa naučim neskončno veliko zanimivih “vaj” oz trikov. Med drugim tudi, da se prevali na hrbet in je “mrtev”, se oblizne okrog ust, ko mu rečemo “njama”, se pokrije s tačko, kadar ga je “sram” …
Učenje pasjih trikov je lahko koristno tako za psa, kot za vodnika. Med učenjem in izvajanjem vaj, skupaj preživimo kar nekaj kvalitetnega časa, motiviramo psa, k boljšemu razmišljanju, pes postane bolj motiviran, vodljiv hkrati pa se želja po sodelovanju z vodnikom poveča – naš odnos dvignemo na višjo raven.

 

Pasji frizbi:
Pasji frizbi je športna kinološka disciplina, ki psa ohranja v dobri fizični kondiciji in krepi vez med vodnikom in psom.  Dogfrizsbee pa ni zabaven samo za psa, ampak tudi za vodnika, saj se mora naučiti različnih in pravilnih metov s frzibijem, da je kasneje igra lahko varna.
Pri učenju frizbija izkoriščamo naravni plenski nagon psa. Uspešna pa sta lahko le lastnik in pes, ki sta zelo usklajen tim. Osnova pasjega frizbija je igra.