VIDEO: KAKO VARNO VOZITI PSA V AVTOMOBILU

Ste kdaj pomislili, kakšno nevarnost predstavlja nepripet in neustrezno zavarovan pes v avtomobilu v primeru prometne nesreče ali naglega zaviranja? Ko boste videli te številke, boste zagotovo še enkrat premislili, preden boste svojega kosmatinca znova prevažali v naročju na sovoznikovem sedežu ali na polici prtljažnika.

Število psov v Sloveniji se je v zadnjih petnajstih letih skorajda podvojilo – letos poleti jih je bilo v centralnem registru registriranih več kot 240.000. Ker so si v zadnjih letih priborili status praktično enakovrednih družinskih članov, ne preseneča dejstvo, da so vse pogosteje udeleženi tudi v prometu. Policisti sicer ne vodijo statistike, v koliko prometnih nesrečah so udeleženi in kakšne so poškodbe, kljub temu pa vsako leto izdajo približno 300 kazni zaradi njihovega nepravilnega prevoza v avtomobilih. Psi in druge domače živali, ki se prevažajo v delu motornega vozila, namenjenega za prevoz potnikov oziroma prtljage, morajo biti ustrezno zavarovani, kar določa Zakon o pravilih cestnega prometa (92. člen, točka 3), ni pa natančno opredeljeno, kako in na kašen način morajo biti zavarovani. Globa za kršitelje sicer znaša 40 evrov, a to je zanemarljivo v primerjavi s tem, kakšno nevarnost lahko tako zase kot za ostale potnike predstavlja neustrezno zavarovan ljubljenček v vozilu.

Kako varno prevažati psa v avtomobilu in zakaj je tako pomembno, da dosledno upoštevamo ta pravila, nam je pojasnil Mitja Jeseničnik, AMZS inštruktor varne vožnje.

Kot ustrezne in varne našteje tri načine prevoza psov:

  • kovinski transportni boksi
  • pripenjanje z oprsnico
  • uporaba posebnih prevlek, ki zaprejo prostor med sprednjima sedežema

Najbolj varni so zagotovo jekleni oz. aluminijasti transportni boksi, nameščeni in ustrezno pritrjeni v prtljažni del avtomobila, ki so se najbolje odrezali tudi na testu Avto-moto zveze Slovenije (AMZS) leta 2018, kjer so primerjali 19 pripomočkov za prevoz psov. Zakaj plastične različice boksov in kombinacije s tkanino niso dobra rešitev, sogovornik pojasni v zgornjem videu.

Kadar pa psa prevažamo na zadnjem sedežu avtomobila, naj bo ta vsaj pripet s posebno oprsnico, Jeseničnik pa svetuje še uporabo posebnih prevlek, ki so namenjene prav varnemu prevozu psov. Te zaprejo prostor med sprednjima sedežema in zato pes ob zaviranju ne more pasti za sedeže ali med sprednjima sedežema proti armaturi.

OB ČELNEM TRKU PRI 50 KM/H BO MASA 22-KILOGRAMSKEGA PSA VEČ KOT POL TONE

NA FOTOGRAFIJI JE MARLY – ZVEZDA NAŠEGA VIDEA, KI TEHTA DOBRIH 22 KILOGRAMOV.

V primeru prometne nesreče, kjer bi pri hitrosti 50 km/h trčili v mirujoč objekt, bi se njegova naletna teža povečala za kar 25-krat. Hitro lahko izračunamo, da bi njegova masa pri gibanju predstavljala kar 550 kilogramov! S tako maso bi namreč neprivezan in nezavarovan ljubljenček priletel v voznika ali druge potnike v vozilu. Ob trku pri hitrosti 90 km/h pa bi se masa povečala že za skoraj 80-krat.

A brez skrbi, Marly se varno vozi v svojem aluminijastem boksu v prtljažniku, na vas pa je, da poskrbite za svojo varnost in varnost svojega ljubljenčka.

Vse ostale oblike prevoza psov so neustrezne, absolutno nesprejemljivo pa je, da se pes med vožnjo prosto giblje po avtomobilu, nezavarovan in nepripet sedi na sprednjem sedežu, ali celo leži na polici nad prtljažnim delom vozila, pojasnjuje sogovornik.

OZAVEŠČENOST VOZNIKOV NARAŠČA

Če je še nedolgo tega veljalo, da bi človek prej oblekel svojega psa v bundico, kot pa ga varno posadil v transportni boks v avtomobilu, z večanjem števila psov narašča tudi ozaveščenost voznikov. Kot opaža inštruktor varne vožnje, ima vedno več lastnikov v avtomobilih nameščene transportne bokse in pse prevaža na kolikor se le da varen način. To je po Jeseničnikovih besedah tudi posledica dejstva, da smo hišne ljubljenčke začeli obravnavati kot družinske člane.

 

Vir: https://deloindom.delo.si/vrt-in-zivali/zivali/video-kako-varno-voziti-psa-v-avtomobilu

Besedilo: Katja Žnidar | Fotografije: Sonja Ravbar