SMRTNO NEVARNI KOMARJI

OVRATNICE NE ZAGOTAVLJAJO DOVOLJŠNJE ZAŠČITE!

Objavljeno: 28.03.2019

Pomlad je tudi obdobje, ko skrbniki psov svoje kosmatince zaščitimo pred smrtno nevarno boleznijo, ki lahko prizadane tiste, ki živijo ali dopustujejo ob morju. Tveganje za okužbo s srčno glisto se poveča že v spomladanskem času. Okužbe lahko privedejo celo do pogina psa. “V zgodnjem stadiju bolezni ni kliničnih znakov, kasneje se lahko pojavijo zmanjšan apetit, hujšanje, kašelj, hitra utrujenost, oteženo dihanje, nabiranje tekočine v trebušni votlini,” pravijo v veterinarski ambulanti Gombač Vet.

 

 

Glista se naseli v pasjem srcu in žilah ter tako prizadane vse življenjsko pomembne organe. Prenašalci so komarji – te pa najdemo predvsem na Obali in v njeni bližnji okolici, razširjene so tudi ob Jadranu proti jugu. Prisotnost okuženih komarjev ni izključena niti v celinskem delu Slovenije, zato previdnost ni odveč. Srčne gliste sicer najdemo na vsem območju Sredozemlja, kjer je dovolj toplo za razvoj mikrofilarij. Za preprečevanje srčnih glist imamo v Sloveniji precej širok nabor razmeroma učinkovitih pripravkov. Najbolj priljubljeni so v obliki kožnih kapljic, precej pogosto pa uporabljajo tudi sirup ali tablete. Običajno je treba ta zdravila dajati vsak mesec. Če s svojim ljubljencem potujemo na okužena območja, se pred potovanjem o zaščiti psa posvetujmo s svojim veterinarjem.

 

“Na tržišču je tudi že veliko repelentnih sredstev (ampul oz. ovratnic), ki pa žal niso 100 % učinkovita. Zato priporočamo repelent in preventivo v obliki tablet,” svetujejo v ambulanti Gombač Vet.

 

Več o srčni glisti smo zapisali na tej povezavi.

Vzeto iz: https://www.pesmojprijatelj.si/clanek/smrtno-nevarni-komarji-ovratnice-ne-zagotavljajo-dovoljsnje-zascite?fbclid=IwAR3-v4VYdsUQJCjeFpP6KzuB5OMbEgkzzbLOGfs_GSzsJ5i679hzW1t4-ks