prihod mladička v nov dom

Končno je napočil čas, ko bo v vaš  dom prišel pasji mladiček!

Mladiček gre lahko iz legla, ko je dopolnil  8 tednov  starosti. Ker potrebuje red pri hranjenju, sprehodih,  igri in počitku, je dobro, da takrat vzamete dopust ali imajo otroci šolske počitnice. Tako boste najhitreje kužka navadili na pravila obnašanja v novem domu.

Verjamem, da ste izbrali mladička, ki najbolje ustreza  vašemu življenjskemu slogu, je primeren za bivanje v vašem stanovanju ali hiši in kar je poglavitno, ki se ga veselijo vsi člani vaše družine.

Če ste se odločili, da bo kuža bival zunaj, ste zanj že pripravili ustrezno velik pesjak z uto.  Naj spomnim, da mladički do 6. meseca starosti ne smejo biti privezani na verigi (30. člen Pravilnika o zaščiti hišnih živali).

Mladiček ni igračka!

Če so v hiši otroci, jih poučite o pravilnem ravnanju s psičkom. Naučite jih, kako pravilno dvigniti mladička, ga nesti in se igrati z njim.

Vlečenje za uhlje, rep in tačke je za mladiča boleče, vtikanje prstkov v oči in smrček pa neprijetno. Kuža se bo nekaj časa umikal, potem pa se bo branil – seveda z zobmi!

Psi imajo otroke običajno izredno radi in se med njimi splete veliko prijateljstvo ter zaupanje.

Prevoz v novi dom

Najudobnejši prevoz mladička je seveda z avtomobilom. V avtomobilu mora biti prijetna temperatura tako za vas kot za mladička.

Priporočljivo je, da mladiček dve uri pred vožnjo ne dobi hrane. To bo zmanjšalo možnost bruhanja med vožnjo, kajti tudi psom je med vožnjo lahko slabo.

Poskrbite, da bo pot v novi dom prijetna in varna. Zato mladičku manjše pasme zagotovite kletko, ki jo namestite v prostor za noge za sprednjim sedežem. Hkrati nam ta namestitev omogoča stalen nadzor nad mladičkom. Tudi mladičku bo lažje, ker nas bo videl, slišal in vohal v svoji neposredni bližini.

Za pse večjih pasem je primerna kletka, ki jo namestite v prtljažni del avtomobila. Le-ta mora imeti naravno svetlobo in dovolj svežega zraka  (9. Člen pravilnika o zaščiti hišnih živali).  Med potniškim in prtljažnim delom avta namestite mrežo.

Za prevoz na zadnjem sedežu avtomobila so na voljo tudi različne oprsnice, ki se pripenjajo na varnostni pas.

Da bo dno kletke bolj udobno, ga obložite z odejo ali drugo pralno podlago.  Kuža bo manj pogrešal svojo pasjo družino, če se boste  z vzrediteljem dogovorili, da vam da kos odeje, na kateri je ležala pasja mama in ostali mladički. Tudi prve noči naj ima mladiček to odejo na svojem ležišču.

stock-photo-dalmatian-puppies-on-white-304233845

Postanki med dolgo potjo

Če je pot dolga, se moramo večkrat ustaviti. Privoščimo mu nekaj požirkov vode in kratek sprehod po svežem zraku (ne po žgočem soncu in v hudem mrazu!). Pazite, da vam mladič iz avta ne pobegne!

Izogibajte se naročilu pasjega mladiča po pošti. Tako potovanje (potovanje z vlakom, letalom) povzroči hud stres ali celo šok mladiča.

Priprava doma na prihod »žverce«

Tudi v novem domu morate opraviti nekaj priprav na prihod mladega nadobudneža.

Moja posteljica!

Ležišče naj bo prave velikosti, udobno in enostavno za vzdrževanje. Postavite  ga v mirnejši  kot, vendar v vaši bližini (ne na oddaljenem temnem hodniku).  Mladiček naj ima pregled nad prostorom. Prav tako ležišče ne sme biti na prepihu ali v neposredni bližini grelnih teles (peči, radiatorji). Kot ležišče lahko uporabimo tudi prenosno kletko, v kateri smo kosmatinca pripeljali domov. V njej se bo počutil varnega, ker je podobna brlogu. Košare raje ne kupujte, saj jo bo mladič hitro zgrizel.

Pogosto se lastniki mladičev poslužujemo  ustrezno velike kletke, ki je namenjena razstavnim psom. V njo lahko namestite prijetno ležišče, igračke ter posodico z vodo in podlogo za opravljanje potrebe. Ko se mladič odpravi k počitku, kletko zapremo in se v njej počuti varno.

Prav tako ga v kletko lahko zapremo čez noč ali ko gremo po krajših opravkih iz stanovanja. S tem preprečimo raziskovalne pohode in si prihranimo marsikatero nevšečnost. Zavedati se moramo, da mladiček ne sme biti v kletki ves čas zaprt in sam. Pred odhodom od doma ga nahranimo in peljemo na sprehod, da opravi potrebo.

Če so v prostoru po tleh lončki z rožami, jih začasno umaknite, da jih mladič na raziskovalnem pohodu ne prevrne, razgrize in se z njimi ne zastrupi.

Tudi zavese znajo biti hudo zanimive in se da na njih lepo gugati.

Če ne želite, da bi mladič prehajal iz prostora v prostor ali so v bližini stopnice, po katerih bi lahko padel, priporočam, da na prehod namestite snemljivo pregrado. Najpogosteje uporabljamo tiste namenjene varstvu otrok pred stopnicami.

Kje bom pa lulal?

Ker bo nesreč v smislu lužic in kupčkov v začetku sigurno nekaj, odstranite preproge.

Na sobno čistočo je treba mladiča začeti učiti takoj. Še preden gre v stanovanje ali hišo, ga peljemo  v/na prostor, ki bo namenjen tem opravilu.  To naj bo travnata ali s peskom prekrita površina v bližini našega domovanja. Nikakor naj to ne bo otroško igrišče!

V bližino ležišča lahko namestite podlogo za opravljanje potrebe v stanovanju, ker včasih  ni časa priti do zunanjega »stranišča«. To se še zlasti rado zgodi, ko se z mladičkom v stanovanju zaigramo. Mladiček do 3 mesecev starosti  zdrži brez opravljanja potrebe le 2 uri.

Ne pozabite, da bo po vsakem pitju in obroku hrane mladič opravil potrebo (malo ali veliko). Izkoristite to in ga odnesite ven na prostor, namenjen tem opravilom.  Za dobro opravljeno »delo« ga ne pozabite pohvaliti in pocrkljati,  dajte mu  ustrezen  priboljšek in se z njim  poigrajte.

Če se zgodi«nesreča« se ne jezite in ne karajte mladiča.  Hitro pospravite in očistite z detergentom, da ne bo več vonja, ki bi privabljal na novo tovrstno početje. Če mladiča zalotite pri delu, ga hitro odnesite na prostor, ki je namenjen za to.

Tik preden greste spat  je potrebno mladička peljati na sprehod, da ponoči ne bo jokal zato, ker ga tišči lulat.

Srbijo me zobki!

Po 3. mesecu starosti bo mladiček začel menjati  mlečne zobke za stalne in bo v tem času iskal »žvečkote«. Zato že pred prihodom domov na ležišče postavite igračke, ki so namenjene žvečenju po mili volji.  Izberite primerno velike in varne  igračke. Poškodovane igrače odstranite, saj je nevarno, da mladič delce pogoltne. Ko se kuža z zobmi spravi nad npr. pohištvo, blazino ali odejo, mu moramo preusmeriti  pozornost.  Pokličemo ga in ko priteče, ga z njegovo igračo povabimo na igro. Ne pozabite, da naše roke in prsti niso pasja igračka.

stock-photo-cute-dalmatian-puppy-with-dog-toy-isolated-408588469

Lačen sem!

Vzreditelj naj vam pove, s  katero hrano je hranil mladiče in kolikokrat dnevno. V sedanjem času so to običajno pasji  briketi, ki so namenjeni določenim starostnim skupinam in celo pasmam psov. Hrane v novem domu ne smete takoj zamenjati, saj le-to lahko povzroči prebavne motnje. Količino hrane določite na osnovi navodil proizvajalca in izgleda mladička. Mladiči še nimajo razvitega občutka sitosti in se zaradi tega hitro prenajedo. Mladič  mora imeti stalno na voljo  zadostno količino sveže vode.

Mladička naj hranijo vsi člani družine ob določeni uri in na določenem mestu.

Človeška hrana ni primerna za prehrano psov zaradi prevelike količine soli in začimb.

Kje so moja mama, bratci in sestrice?

Ko gre mladič iz legla, je to za njega  hud udarec, ker ostane sam v popolnoma neznanem okolju  s popolnimi tujci. Tudi, če smo se odločili, da bo kuža živel zunaj v pesjaku, ga je prve dni  priporočljivo imeti v svoji bližini.

Prve noči bo mladiček cvilil. Da to preprečimo, lahko ob svojem ležišču pripravimo ležišče z visokimi stranicami, kar mu bo preprečilo nočne sprehode in lužice.  Ko začne cviliti, ga s tihim nagovarjanjem potolažimo in pobožamo. Ne jemljemo ga iz ležišča.

Zdravje in nega

Psiček naj bi bil do 8. tedna starosti že enkrat cepljen proti kužnim boleznim. Prav tako bi moral imeti  odpravljene notranje zajedavce. O tem ima vzreditelj potrdilo. Če to še ni bilo narejeno, se z mladičkom odpravite do veterinarja v vašem kraju in se z njim dogovorite o potrebnih preventivnih ukrepih.

Glede na pasmo psa, ki ste jo izbrali, boste s kosmatincem imeli različno veliko opravkov.  O negi psa  ste se zagotovo že pozanimali pri vzreditelju, pasjem frizerju ali veterinarju. Opravljajte jo redno in  vestno, da bo vaš kuža lep in zdrav.

Tako sem utrujen!

Tako kot dojenčki tudi pasji mladički potrebujejo veliko počitka. V začetku bo vaš kuža večino dneva prespal. Ko se bo spočil, pa ga bo kar razganjalo od energije  in bo vaš od smrčka do repa in nazaj. V tem času se z njim poigrajte in ga peljite na krajši sprehod. Izogibajte se stopnicam, saj mladiček še nima razvitega gibalnega sistema.

Verjamem, da vam bo mladiček v veliko veselje in ponos, čeprav bo kdaj kaj ušpičil! Zato vam ob negi, vzreji in šolanju mladička želim veliko razumske  ljubezni in potrpežljivosti . Vse to se vam bo obrestovalo v neizmerni pasji zvestobi in dolgoletnem iskrenem prijateljstvu.

Mag. Dagmar Podgornik, dr. vet. med.

Vzeto iz: http://www.pikavet.si/mladicek-pride-v-novi-dom-veterinarski-center-pika/