pes na verigi

PRECEJŠEN ODSTOTEK PSOV PRI NAS ŽIVI NA VERIGI

Objavljeno: 31.03.2018

Precejšen odstotek slovenskih psov še vedno živi na verigi. “To je fizično in psihično mučenje psa. Pes namreč ni več v hiši zato, da opravlja naloge – nekateri ga imajo sicer še vedno za čuvanje imetja – ampak je predvsem partner oziroma spremljevalec,” je prepričan kinolog Jože Vidic. Psi, ki večino svojega življenja preživijo na borih nekaj metrih površine v okolici svoje ute, so slika iz preteklosti. Psi so družabna bitja in nikakor ne sodijo na verigo. Čeprav jih morda veriga ne poškoduje fizično, jim vsekakor škoduje v psihičnem smislu. Vsak pes nujno potrebuje družbo ljudi, drugih psov in predvsem veliko dolgih in aktivnih sprehodov.

 

 

Slovenski zakon o zaščiti živali, ki je verjetno eden najbolj zastarelih daleč naokoli še vedno dopušča, da ima lahsko skrbnik psa na verigi. “Če je pes privezan, veriga ne sme biti krajša od treh metrov in mora psu omogočiti gibanje v krogu šestih metrov,” pravi zakon. Prepovedano je le privezovanje mladičkov in brejih psic. Vse naše sosede, tudi Hrvaška, so medtem z zakonom verige strogo prepovedale, naša zakonodaja, ki bi se naj v kratkem spremenila, pa odprave verig ne predvideva.

 

Vse več kinologov je prepričanih, da si ljudje, ki za privez uporabljajo verigo, psa sploh ne zaslužijo. Na srečo pa je vse več pasjih skrbnikov dovolj osveščenih, da za pse vse boljše skrbijo. Prav tako je popolnoma neprimerno, da psi živijo na njivah. Mnogi ljudje se tako ne zavedajo, da psi obožujejo družbo in so v izolaciji nesrečni. Ne glede na zakonodajo, če ta dovoljuje ali ne, bi se moral vsak skrbnik zavedati, da je privezovanje psa na verige stvar preteklosti, nenazadnje pa je resnično škodljivo njegovemu zdravju.

 

Foto: Pixabay

Vzeto iz: https://www.pesmojprijatelj.si/clanek/precejsen-odstotek-psov-pri-nas-zivi-na-verigi