kaj storiti če se pes izgubi

Upamo, da bodo sledeči podatki pripomogli k lažjemu razumevanju določenih zadev, predvsem pa pomagali v trenutkih, ko se boste znašli v situaciji, ko boste morali hitro reagirati. Želimo si sicer, da bo teh trenutkov čim manj, ali jih sploh ne bo, a nikoli se ne ve …

 

Vsak odgovoren lastnik psa bo seveda poskrbel za to, da bo pes čipiran in da bodo v bazi podatkov pri veterinarju vselej ažurni kontaktni podatki. V izogib neprijetnostim v primeru izgube psa je dobro, da ima pes na sebi tudi ovratnico z obeskom, na katerem naj bo telefonska številka, na kateri ste vedno dosegljivi. V primeru izgube svoje živali bo tako vrnitev domov bistveno hitrejša in bolj enostavna.

 

Kaj storiti, če se žival izgubi?

 

1. ISKANJE: Nikar ne čakajte, da se bo kuža sam pojavil na domačih vratih ali da ga bo (namesto vas) našel nekdo drug. Četudi ima pes čip in obesek s kontaktnimi podatki, morate čimprej pričeti z iskanjem. Preiščite okolico, prosite prijatelje za pomoč pri iskanju, vprašajte bližnje sosede in prebivalce v okolici, ali so morda videli vašega psa in jim pustite svoje podatke, da vas obvestijo, če bi psa kasneje opazili.

 

2. ZAVETIŠČE: Izgubo živali morate v roku 72 ur prijaviti najbližjemu zavetišču za zapuščene živali, najbolje pa je, da to storite kar takoj, saj je morda vaš pes že tam. Pomembno je vedeti, da če se vaš pes znajde v zavetišču in ne pridete ponj v zakonsko določenem roku osmih dni, imajo upravitelji zavetišča pravico, da ga oddajo komu drugemu.

 

3. PLAKATI: Plakate s fotografijo in podatki (ne pozabite telefonske številke, na kateri boste ves čas dosegljivi) nalepite v okolico kraja na zelo frekventne lokacije, kjer je bil pes nazadnje opažen, pa tudi po avtobusnih postajah, cestnih lučeh in na mestih, kjer bi ga mimoidoči lahko srečali.

 

4. RADIO IN SPLET: Obvestite radijske postaje, ki delujejo v vaši regiji in ostale medije, ki objavljajo tovrstna sporočila. Vsekakor sem sodijo tudi Facebook strani vseh društev za zaščito živali,  razni ljubiteljski forumi in seveda naš portal. (tudi spletne forume, Facebook skupine…).

 

5. VETERINE IN POLICIJA: Lokalne veterinarske postaje povprašajte, če je kdo pripeljal vašega psa in pustite svojo telefonsko številko, da vas o morebitnih novostih obvestijo. Obvestite tudi policijsko postajo.

 

Predvsem nikoli ne obupajte z iskanjem in svojega kosmatinca iščite toliko časa, dokler ga najdete.

Vzeto iz: https://www.pesmojprijatelj.si/ob-izgubi-zivali